fredag 28 oktober 2016

Tapethistoria


Jag har alltid intresserat mig för historiska mönster i tapeter och textilier. Inredningsmässigt är det ju sånt som verkligen sätter tonen i ett rum. Det är så häftigt att kunna förändra en känsla i ett rum så mycket med ganska små medel. För några år sedan köpte vi en hel del gamla tapeter. En del har vi använt i vårt hem, en del har vi planer på att använda i framtida projekt men några säljer vi nu av via vår internetbutik. Tapeten här ovan är inte till salu. Den är från tidigt 1900-tal då det var vanligt att försöka efterlikna svunna tiders gobelänger. Är den inte vacker som en akvarell? Den här veckan lyfter vi fram en annan helt unik Jugendtapet i Decennium butiken. Det är en Svensk Konstnärstapet från tidigt 1910-20-tal som är signerad "ED" och som vi faktiskt har 6 rullar av i lager. Riktigt gamla, oanvända taper i bra skick är inte lätt att få tag på och de är inte heller så lätta använda då de är oerhört sköra. Men tänk vad häftigt det är att kunna göra en fondvägg med äkta Jugendtapet!Tapeter som är från 50-tal och framåt är lättare att hitta och även enklare att jobba med för att använda i moderna inredningar. I butiken kan ni hitta tapeter från alla årtionden. Ibland hela rullar - ibland endast stuvar. Men av en stuv kan man göra mycket. Exempelvis tapetsera möbler, en bordsskiva under glas eller kanske göra en tapettavla att hänga på väggen ovanför soffan eller sängen. Bilden här nedan har jag "lånat" från Karins konstgrepp - en blogg med en massa roliga inredningstips. Kika gärna in på den bloggen och få lite inspiration!


I butiken finns några snarlika tapetstuvar i vinröd sammet på guldbotten. Det här är verkligen något bland det bästa från 70-talet. Kolla in hela vårt tapetutbud på Duo Dito Decennium.

Är du intresserad av tapethistoria kan du läsa mer i den här artikeln i Gård & Torp. På Digitalt Museum kan du se fler exempel på Jugendtapeter och (om du använder deras sökmotor) tidstypiska tapeter från andra decennier. Jag är förmodligen lite nördig men jag tycker det är jättespännande!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar